Saturday, September 27, 2014

reward for myself

3 hari selepas viva... barulah rasa macam ok sikit. Dah boleh bertenang... dan dah boleh merancang apa nak buat seterusnya.

So, walaupun belum betul2 lulus... tapi viva is a majoooooorrrr steps. Kalau dah lepas... i think i should reward myself... kan kan kan

Jadi... aku pi sorang ke Kedai buku dan taraaaa


Bestnyer rasa... lepas balik shopping... jap je boleh habis buku2 ni aku baca sebenarnye... Tapi... tak bolehlah habiskan sume skali dulu... kena siapkan writing... bila stuck bolehlah amik satu atau 2 buat mengisi ruang antara stressss kkaaaannnnn...

๐Ÿ˜

Monday, September 22, 2014

tiba hari yang dinanti

Hari ni adalah hari yang dinanti setelah bertahun-tahun menyambung pengajian dalam bidang Doktor Falsafah Teknologi Pendidikan. Debarannya Allah sahajalah yang tahu.


Awal pagi lagi aku dah tiba di bilik viva 4 untuk check semua peralatan yang akan digunakan. Sebelum ini dah check, tapi last minit tukar bilik. Sempat lagi aku betulkan slide pembentangan sementara menunggu semua panel penilai tiba.


Selepas 20 minit pembentangan, sesi soaljawab berlangsung selama lebih kurang 2 jam. Walau biasa bercakap, tak akan sama dengan sesi viva voce. Gemuruhnya lain macam. Semua persediaan jawapan hilang ditelan angin. Kebanyakannya aku bersetuju dengan cadangan panel kerana mereka melihat sesuatu yang dah tak boleh aku nampak lagi. Mungkin orang kata... dah tepu hihihi

Lepas selesai, lena keluar dulu.... untuk perbincangan samada nak luluskan atau gagalkan aku. Ada 6 kategori keputusan viva di UTM.

A - lulus tanpa pembetulan ( hebat giler kalau dapat ni)
B1- lulus dengan minor correction - 1 bulan pembetulan ( ini pun hebat ... kalau dapat yang ni dah senang hati )
B2 - lulus dengan correction dan perlu disemak pembetulan yang dibuat oleh penilai - maksimum 6 bulan bagi PHD, 3 bulan bagi full research master student
C - perlu hantar semula tesis dalam tempoh 1 tahun (phd) atau 6 bulan (msc)
D - dianugerahkan degree yang lebih rendah
E - gagal

Alhamdulillah, sedar diri tak pandai jawab soalan, dan tak pandai menulis secara kritikal... makanya dapat B2...Tapi... itupun dah syukurrrr sangat2. Hampir2 give up buat phd ni...Submit untuk viva masa bulan puasa hari tu pun macam tak cayeeeee jeeeekkk... Iyeeee.... >__<

Lepas ni akan masuk balik library untuk siapkan pembetulan.... Moga dipermudahkan... Aminnnnn

Friday, September 12, 2014

dah mula terasa bahangnya

Seminggu ni... walaupun tengah pening dengan nak siapkan slide viva, anak2 pakat sakit mata dan demam... rumah mak terap sibuk.... dan aku pun terpaksa menyibuk.

Sibuk sebab...





Majlis apa.... agak2 ?

Wednesday, September 3, 2014

berdebar

Minggu ni rasa serba tak kena. Buat apa semuanya tak menjadi. Padahal nak siapkan slide pembentangan jek. Bukan tak pernah buat... dah jadi kerja hari-hari.

Tapi pembentangan kali ni lain.
Pembentangan untuk kajian yang dibuat bertahun-tahun.
Semua tu nak dimasukkan dalam pembentangan kurang 30 minit.
Apa nak tulis niiiiii... huhu

Semalam dapat pengesahan tarikh.. walaupun belum official.
Seriauuuu gilerrrr :(

20 hari lagi.... counting....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...