Tuesday, October 28, 2014

risau

Semalam ibu mertua jatuh, patah tulang atas lutut kiri.
Masuk hospital kerajaan muar... nak kena operate.
Tapi, kena tunggu 1-2 minggu.
Tak sampai hati tengok dia...
En Suami dan adik2 dia decide nak pindah ke private.
KPJ kat muar tak boleh buat... sebab mak ada sakit jantung.
Pindah ke Putra, Melaka.

Risaunyer.... tak tau nak cakap macamana.... :(

Friday, October 24, 2014

belajar buat roti 3rd attempt

Bila first trial jadi.... mestilah nak cuba lagi kannnn.... 2nd attempt buat pagi cuti Deepavali. Amboiii bukan main semangat. Siap janji nak try roti kismis untuk en abg. Sekali... lepas 1 jam dalam Breadmaker... dough tak naik. Sah... yis mati. Masa tu jugak buang jek... confirm kalau bakar jugak... akan jadi keras macam batu huhuhu.

So, semalam balik kerja ( Khamis balik awal kannnn...), lepas rehat kejap ... terus keluarkan barang apa yang patut. Adik aku dah beli tepung roti dan yis... so cantiklah kannnn....Kami masih pakai resepi roti daripada Chef Obie.

Link ke page dia....

http://chefgunawanmalaysia.blogspot.com/p/resepi.html br />
Resepi Asas Roti Ban Manis Chef Obie ( kami ubah sket)

500gm Tepung Roti 100gm Tepung gandum
110 gm Gula
10gm garam ( kami guna 1 sudu kecil)
20gm Tepung susu
4 sudu yis segera ( kami pakai 1 paket instant yis 11g)
1 sudu Peningkatan roti (bread imrover) (kami pakai 2 sudu besar water roux)
1 biji Telur
300ml Air sejuk (Kami guna 200ml air sejuk peti ais + 100 ml Air suam)
1/3 sudu besar cuka
60gm mentega / marjerin

Cara membuat (kami guna bread maker... )

1. Campurkan gula, yis dan 100ml air suam dalam mangkuk, kacau dan ketepikan. Kalau dia berbuih maknanya yis dah hidup. Barulah masukkan cuka. Ni kena buat sebab 2nd attempt aku masuk jek Instant yis... skali tak hidup... rasanya sebab kena garam. Garam is racun for Yis okeiii.
2. Masukkan semua bahan kering dalam breadmaker. Pastikan tepung ayak dulu yek... takut ada kutu atau habuk. Kemudian masukkan campuran yis tadi, kacau2 sket pada tepung.
3. Masukkan air sejuk, telur, water roux dan butter. Kacau2 sket dalam BM.
4. Pilih setting Bread Dough dan tunggu. Lepas 45 minit, keluarkan je roti tu. Sepatutnya ia dah naik 2 kali ganda walaupun setting tu set selama 1 jam 1/2. Lagi lama dough dalam BM, lagi tahan adunan roti...
5. Tumbuk adunan dough untuk buang angin.
6. bahagikan doh kepada 25gm dan bentukkan menjadi bebola. Isilah apa2 inti atau letaklah apa2 topping yang anda mahu. Biarkan selama 30 minit dikawasan yang suam.
4.Bakar pada suhu 190’c selama 15-30 minit (ikut oven masing-masing) sehingga berubah warna kuning keemasan.
Sebelum....

Selepas...

Roti inti kacang merah... atas dia kami sapu telur... bila dah siap bakar, sapukan butter supaya berkilat. No 1 makan 4 biji ..... :)

Monday, October 20, 2014

No 2 kena chickenpox

No 2 kena chickenpox pulak. Mula2 dia bising kat badan dia ada jerawat... ingatkan ruam biasa. Aku buat tak tau jeklah... Malam masa main boling tu badan dia adalah panas sket. Tapi ok jek... paksa minum air banyak sebab dia memang selalu mengelat tanak minum air. Sekali semalam tengok dah banyak biji2 ada mata macam air kat belakang badan dan dekat leher. Abah dia terus jek... Sahhhh chickenpox. Terus bawak gi klinik... dapat ubat sapu dengan antiviral.

Semalam abah dia cuti (Ahad), bolehlah jaga dia. Ari ni aku angkut masuk bilik kat fakulti. Tak campur dengan abang dan adik dia kat umah Tokmak... ada sepupu2 dia lagi.. hmmm


Masalahnya budak ni nama jek sakit... tapi tak reti duduk diam. Habih semuang barang dalam bilik diusiknya. Bila dia main stapler gun dengan pisau... habihlah mak dia berubah jadik rimau. Suara aku jek kat koridor bilik... Nasib baik ramai amik cuti panjang sebab semester break.

Tak berapa nak nampak macamana biji chickenpox tu sebab dah sapu dengan calamine cream. Abah dia tak nak bagi air kelapa dulu... takut keluar makin banyak. Tengoklah esok lusa macamana... mungkin keputusan akan bertukar...

Kita putar Abg Halimmm....

Stress dengan nak semak paper student untuk hantar ke conference lagi, nak betulkan thesis aku lagi, dengan dia yang rupa macam tak sakit tapi sakit... adoiiii... pening arrr...

Mudah-mudahan cepat baik yer Sayanggg...

Sunday, October 19, 2014

boling dengan famili lagiii...

Malam tadi, aku sekeluarga bersama adik beradik dan keluarga mereka... main boling lagiii.... yeeee.. Last sekali masa main boling dekat Angsana tahun lepas. lama tuuuu....habis nak buat macamana... adik aku no 4 dan no 7 baru dapat baby... makanya kena tunggu diorang abis pantang dan baby besar sket... tu yang makan tahun baru nak gather lagi skali hihihi

Itu mak baby tu ok... bukan kakak... sila abaikan adik ipar aku yang comel ini... yang tak rupa mak walaupun dah ada baby hihihi. Anak adik no 7.

Yang dalam stroller tu anak adik no 4. Gambar blurr sebab tangan dah sakit baling bola boling 9 pound ok...

Punyalah penuh orang main boling kat Danga City mall ni... famili macam kami jugak. Havoc...best

Kali ni lebih ramai dari last time sebab adik aku no 7, anak kak Ngah aku dan adik bongsu aku ada join. Terus dapat no 2 dan 3 okeiii. Adik ipar aku no 5 masih mengekalkan kejuaraan chewah...


Kiranya ni kali ketiga aku pegang bola boling... oklahhh... taklah banyak sangat masuk longkang. at least 1 atau 2 pin tu jatuh gaklah...ayat cliche ๐Ÿ˜œ Tapiiii.... tetap paling last... takperrrr tengoklah lepas ni... akan ku asah bakat membaling pin boling...

No 3 tak main... lari keliling ikut suke dia... takpalah nakkkk... jangan keluar kawasan udahlerrr.

Gambar puan punyer blog yang sedang risau sebab baju nak gi keje dah tak muat... >__<

Till then... bye

Friday, October 17, 2014

belajar buat roti

Lama dah breadmaker kat umah tak diusik. Hobi yang kutinggalkan sebab bz dengan kerja dan PhD. Lepas habis viva hujung bulan 9 yang lalu, barulah rasa tenang sket kepala ni. Semangat meroti macam naik semula hihihi... ngada2 kannnn...

So... kenalah pi belajar dulu. Abih tu... lama dah tinggal... resepi tah kemana. Dan... manalah tau dapat resepi roti first classs kannnn :) So... pergilah belajar dekat Taman Pulai Utama. Pergi berdua dengan adik aku yang jual kek tu. Nak tambah ilmu >__<



Tapi... tak menepati expectation sebab diorang ajar guna breadmaker dan oven yang diorang nak jual ropa2nya. Tapi, takpalah... janji dapat resepi. Boleh tahan jugak lembut... cuma tak selembut roti yang aku selalu beli kat Bakar Batu...

Makanya... minggu ni aku dan adik aku memulakan operasi meroti hihihi... tapi bila beli bread improver tu... dia takda tulis halal. Terus kitorang jadi was was. So... kami godeh blog jintan manis dan dapat resepi water roux sebagai ganti bread improver....

tadaaaa....


Lembut okkkk... dijamin halal. Resepi tak ikut tok guru.... suka hati kami improvise. Abaikan roti yang tinggal 3 ketul sebab kiter luper amik gambar masa baru masak tadiii... walau belum lagi capai standard roti kedai.... tapi sedap ngat makan panas2. Akan meroti lagi untuk mendapat resepi idaman hati... jemput makannnn :)

makaroni dan keju

Hari jumaat di Johor adalah hari ibu-ibu bekerja bercuti daripada bekerja tetapi menyambung tugas sepenuh masa dirumah... Setuju takkk...Hari nilah nak kemas kain baju, pinggan mangkuk, kemas rumah yang 5 hari bersihkan secara ala kadar... dan masak special sket buat famili.

Walaupun aku cuti, tapi en Zali keje. Dia kan swasta... tapi nasib baik tempat kerja baru ni bagi rehat panjang... sempat jugaklah solat jumaat dengan anak2... Alhamdulillah. Jadi... urusan kemas rumah dan pantau anak2 yang cuti sekolah ni adalah tanggungjawab aku kat umah.

Patutnya pagi2 budak-budak tu kena basuh kasut... tapi pasal diorang cuti panjang... bagi can. esok baru basuh hehehe... Mak diorang jadi supervisor.

So , hari ni aku try masak makaroni & cheese. Punyalah senang resepi dia... macam rasa tak masuk akal kenapa aku tak pernah try buat... hihihi... Godeh2 resepi kat blog... ubah suai sket ikut tekak aku yang tak berapa suka terlampau cheese... makanya aku masak macam resepi kat bawah ni

Macaroni Dan Keju

1/2 bungkus macaroni (250 gram... ) - rebus mengikut arahan pada paket dia...
1 cawan susu segar (250gm)
1 cawah sup cendawan (250 gm)
4 keping keju cheedar slice
2 sudu besar shredded keju parmesan( kalau ada)
2 sudu besar tepung gandum
50 gm mentega
sedikit garam dan lada sulah
cendawan butang dalam tin ( separuh... melainkan anda adalah peminat tegar cendawan )

Cara membuatnya:

Panaskan periuk atas dapur. Guna api kecil ye... Cairkan mentega.
Masukkan tepung dan Kacau lebih kurang 1 minit.
Kemudian, Masukkan susu dan sup cendawan.
Kacau hingga sebati, kemudian masukkan cendawan.
Kacau sehingga ianya berbuih/mendidih lebih kurang 3 -4 minit.
Tutup api dan masukkan keju cheddar dan parmesan dan gaul sehingga semuanya cair.
Masukkan serbuk lada sulah dan garam secukup rasa.
Rasakan sos keju... kalau suka lebih keju tambahlah lagi ye...
Masukkan macaroni ke dalam mangkuk dan gaul bersama sos keju

No 1 sangat suka sebab ada rasa sup cendawan...

Bertambah-tambah dia makan. En Zali... dia mana suka keju hihihi... Bon Appetite.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...