Friday, December 16, 2011

Taklimat SBPA

Pagi tadi, aku menghadiri taklimat tentang SBPA (SARAAN BARU PERKHIDMATAN AWAM). Nak menyelesaikan kekusutan dek pelbagai cerita di kiri dan kanan, di berita dan blog.

Lama taklimat tu, dari 9 pagi sampai 12 tengahari.
Kalau tak sempat sarap pagi... alamat boleh gastrik :)
Tapi... aku tunggu sampai ke saat terakhir.
Meleraikan yang kusut.
Menidakkan yang tak betul.
Memahamkan apa yang tak jelas.

Kalau kita sekadar tengok gaji... yang asyik kita tengok adalah
berapa banyak bos kita naik dan berapa banyak kita naik.
berapa banyak kita untung dan berapa banyak kita rugi.

Tapi... SBPA bukan sekadar gaji.
Ia mekanisma pengurusan modal insan yang kurang protokol.
Memudahkan pertukaran jawatan bagi yang ingin mencari peluang lain.
Meringkaskan prosedur bagi yang ingin pencen lebih awal.

Prosedur penilaian 360 darjah, dimana kita akan dinilai oleh bos, peers dan orang bawah boleh memberi keadilan kepada yang berpotensi.
Exit policy, akan memberi galakkan supaya kita memberi komitmen tinggi pada kerja.

Aku dah baca pekeliling.
Aku dah dengar taklimat.
Jawapan macam dah pasti, tapi aku akan ambil masa lagi.
Kita kan diberi masa 15 hari...
Masih boleh timbang lagi... masih boleh berbincang lagi.
Asal jangan nak mengamuk tak pasal2.
Berfikirlah dengan tenang hati.

Kalau tak faham... tanya unit yang menguruskan diorganisasi masing2.
Cuba selak balik pekeliling SBPA di laman JPA.
Selamat mengisi borang opsyen SBPA :)

2 comments:

MamaEma said...

sah-sah dah pilih SBPA kan...minggu depan baru nak dgr taklimatnya.

Nora said...

@MamaEma, masa taklimat, tanya habis2... biaq puas hati :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...