Tuesday, March 5, 2019

Sabar wahai ibu

Semakin anak-anak membesar, semakin banyak cabaran yang terpaksa dihadapi. Ilmu keibubapaan bukan sesuatu yang boleh diperolehi dengan mudah. Baca 10 buku sekalipun tak sama bila kita berdepan dengan masalah anak sendiri.

No 1 dah tingkatan 2. Remaja yang banyak kehendak dan kemahuan. Walau dia tau apa yang baik dan apa yang buruk, tapi sentiasa dia akan tewas juga bila melibatkan hiburan dan kawan-kawan. Pada masa ini, cabarannya adalah nak suruh belajar. Susah sangattt ... kalau buka buku 5 minit, dia rasa dah lama sangat. Tapi, kalau main game, sejam dia kata sekejap >__<

No 1 dengan adik dia No2. Cer teka mana 1 hihi

Last year, No1 ambil peperiksaan SDKA di sekolah agama. Kelas cuma hari sabtu je setiap minggu. Setiap pagi nak suruh ke sekolah ... macam - macam alasan. Asyiklah aku naik darah dan akan membebel sepanjang perjalanan hantar dia ke sekolah. Kelas start pukul 8, tiap-tiap minggu dia sampai 8.30 haihhhh. Ulangkaiji betul-betul masa nak peksa je.

Sudahnya, peksa tak dapat apa-apa pangkat. Dapat sijil lulus je. Dia tak sedih pun, aku yang bengkak2 mata. Nak ambil peksa semula tahun ni, dah susah sebab dia ada tuisyen.

Tapi, bila hari ni buka facebook dan baca cerita rakan yang jaga suami sakit daripada tahun 2017 yang masa tu terlantar atas katil sampai skang ni dah boleh jalan sendiri dan mula ingat sikit-sikit, hati jadi sedih. Sabarnyalah beliau. Kenapalah aku merungut pada hal kecil macam ini...masih banyak masa untuk bimbing No 1 menghadapi masa depannya.

Image result for sabar

Semoga boleh ku didik hati ini menjadi lebih sabar mendidik anak-anak untuk masa depan mereka yang cemerlang. Astaghfirullahaladzim....

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...