Sunday, March 10, 2013

Hidden virus

Masa bengkel Pembangunan Bahan Opencourseware UTM di Ancasa Hotel, PD aku pnyer pendrive kena virus. Bila buka pendrive tu, semua fail hilang. Tapi bila aku scan guna Avast, file tu ada pulak dia scan.

Memang dia detect ada trojan, tapi dah delete. But still tak boleh nampak fail tersebut. Semua yang hilang adalah dalam folder. Jadi aku cuba set pada folder option supaya "Show Hidden Files", tapi masih tak berjaya jugak.

Jadi, aku cuba cari solution dalam internet dan jumpa Blog pakcik CypherHackz.net ni

Caranya adalah

1. Masukkan pendrive dalam USB slot. Pastikan kita tahu perwakilan drive nya contohnya , F:.
2. Klik pada keyboard buttang Windows  dengan R ( serentak ye) , kemudian taip “cmd“. Ok.

 






3. Tuliskan arahan berikut pada skrin dos yang keluar tu...

   attrib -s -h -r f:/*.* /s /d 

kemudian tekan enter

4. Tunggu sampai selesai, pastu buka semula pendrive anda... 

Weeeeeee.... dapat balik semua failku :)
Nasib baikkkk tau, belum sempat buat backup lagi. Mau nangis air mata darah aku (*tipu jek )

Ok. Kalau jumpa masalah yang sama, cuba try method ni yek. Bye

1 comment:

Ena's Palace said...

Tq...coz sharekan kat sini...kalau ada mslh camni pasni da tau nk wat camne...tq tq

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...