Thursday, November 28, 2013

Refinance rumah lama untuk beli rumah baru

2 Tahun lepas, aku beli rumah yang aku sewa dekat dengan rumah mak aku. Macam ditentu-tentu oleh Allah, nak pulak tuan rumah jual kat aku. Sebab, hujung tahun tu, Ayah aku meninggal. Oleh kerana dah dapat rumah, maka aku dapatlah tengok2 kan mak... kan rumah tu dekat :)

Bila tuan rumah nak jual, perkara pertama yang aku dan En Zali fikir adalah duit nak beli umah tu. Pendapatan sedia ada memang kami dah susun supaya sentiasa ada lebihan untuk simpanan di masa kecemasan dan buat anak2. Seboleh2 nya aku tak mahu bertambah sebarang belanja daripada perancangan sedia ada.

Maka, kami pun mohon buat refinance rumah kami kat Pulai. Rumah tu kami telah usahakan untuk habiskan bayar cepat berdasarkan cadangan Azizi Ali "Jutawan dari Planet Jupiter". Bila nak refinance, maknanya hutang rumah akan naik semula. Lambatlah habis hutang rumah. Tapi, bila dikira semula, rupa2nya bayaran bulanan masih sama (Bayaran bulanan sedia ada + sewa rumah = bayaran bulanan baru selepas refinance) maka kami teruskan. Alhamdulillah.

Rezeki kami sebab masa tu Kerajaan belum keluarkan arahan baru iaitu tempoh pinjaman peribadi tak boleh melebihi 10 tahun. Kalau refinance, baki harga rumah tu kena bayar balik dalam tempoh 10 tahun juga ( follow the same rules).

Kalau nak tau macamana rugi dia... cer tengok kira-kira yang Abang Ensem tunjukkan ni.
No 3 posing dalam umah sewa yang telah ku beli >__<

Kalau tahun ni baru tuan rumah kami nak jual .... ada kebarangkalian tak belilah kami kalau nak guna kaedah refinancing ni. Nasib baik rumah ni dah jadi milik kami. Alhamdulillah...

Sekarang cuma nak fikir, mana nak cari duit untuk ubahsuai sikiit rumah ni. Kalau boleh... tak mahu tambah hutang lagi. Macamane yek.... nak kena bongkar page MatJoe pulak lepas ni. Nak cari idea ;)

1 comment:

Petak Bunga said...

kena belajar banyak lg nk beli rumh jgk.hu..hu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...