Tuesday, July 12, 2011

calorie counter

Sekarang ni aku sedang gigih belajar tentang kalori.
Almaklumlah... kan aku ni kena mendiet sebab dah menunjukkan tanda2 ...
Nak pergi exercise ... tak sempat.
Jadi aku buat aerobik kat umah je.. tu pun ikut sempat selalunya tak sempat gakkk

Oleh itu, nak tak nak aku kena perhatikan kalori pemakanan.
Belum berapa mahir, tapi ebook Susu Sejat memang banyak membantu.
Cume nak makan 6 kali sehari tu... susahlah sket sebab aku ni keje pejabat.
Jadi aku stick dengan makan macam biasa tapi kawal kalori jeklah supaya tak melebihi 1200 sehari.
Korang tau tak, set lunch yang ada burger, fries dan air berkarbonat tu, kalori dia dalam 1000 kcal. Hahhhh... takyah makan apa2 dah pas tu :P
Jadi... tak boleh makan McD, Pizza Hut, KFC kerrr?

Sebenarnya, boleh. Antara yang boleh anda lakukan masa makan di fastfood cenggini;

  • Sebelum pergi tu singgah dulu laman web diorang dan semak kalori setiap makanan yang mungkin nak dimakan hari tu.
  • Elakkan air minuman berkarbonat ( minum plain water jek, 0 kalori)
  • Kalau takda plain water, pilih ais lemon tea or fresh oren (minum setengah gelas jek)
  • Beli ala carte.

Senarai kalori yang dicetak kecil dan disimpan dalam handbag :)

I had my meetball spagethi bologneis with plain water di Pizza Hut hari ni (560 kalori)
Pagi tadi ambil nasi goreng kampung 1 mangkuk kecil (320 kalori)
Balance 320 kalori untuk spare makan malam nanti.
Jauhkan diri anda dari snack dan makanan manis :P

Kalori info untuk makanan di PizzaHut, KFC dan McD ,
http://www.pizzahut.com.my/dining/nutritional-value.html
http://www.kfc.com.my/colonel-nutritional.php
http://www.mcdonalds.com.my/fitnessfun/nutrition_breakfast.asp
http://www.mcdonalds.com.my/fitnessfun/nutrition_ala.asp
http://www.mcdonalds.com.my/fitnessfun/nutrition_beverages.asp
http://www.mcdonalds.com.my/fitnessfun/nutrition_desserts.asp

6 comments:

misya said...

wa nak ikut la macamni

Pearl Kaz said...

eh bagus ni.. huhu. thanks for your tips.. btw, so u were saying yg sehari kite perlu amik 1000kcal saje lah ek?

Pearl Kaz said...

eh.. haha.. dah bace pun leh tak perasan.. dah tulis pun not more than 1200kcal.. hahaha... :P

KAMIHIDUP said...

wah, bagus ni. :)

Nora said...

@pearl kaz, 1200 kalori tu bergantung pada individu. Boleh check kat website sususejat untuk tahu berapa kalori yang sesuai untuk anda pulak...

Anonymous said...

A small dot on the penis can't automatically be attributed
to acne, however, as some other medical conditions also cause sores to form along the penis.
But if you are sensitive to or do not like nuts,
then this recipe is not suitable for you. When washing, products especially made for dry skin
should be used.

My blog - how to get rid of acne

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...