Saturday, August 3, 2013

Try masak kuih raya : Biskut coklat cip

Oleh kerana tengahari tadi telah membengkakkan mata sebab menangis.., maka malam ni kena terapi minda sikit. Mari kita buat kuih raya.

Ni resepi adik aku cari dalam internet. Biskut ala - ala famous amos.

Bahannya

Bahan A
1. 2 setengah cawan tepung gandum
2. Setengah cawan serbuk koko van houten

Bahan B
3. 2 cawan gula perang ( 1 1/2 pun ok, tapi jangan sekali2 pakai gula putih yea... mania nooo nanti jadinyer)
4. 250g butter
5. 1 biji telur grade A
6. 1 sudu teh esen vanilla
7. 1 sudu teh baking powder
8. 1 sudu teh soda bikarbonat
9. 2 cawan chocolate cip ( anggaran jek, boleh tambah atau kurangkan ikut suka)

Cara buat,

1. Ayakkan Bahan A : tepung gandum dan serbuk koko. Campurkan dalam satu bekas dan gaul biar rata. Campurkan dengan baking powder dan soda bikarbonat. Letak tepi.
2. Pukul butter dengan gula perang sampai kembang. Warna dia akan jadi agak putih. Kalau gula tak berapa hancur, jangan risau ye.
3. kemudian, masukkan telur dan esen vanilla. Pukul lagi
5. masukkan bahan A sikit-sikit sampai habis. kacau guna sudip atau spatula. Method kaup balik.
6. Masukkan chocolate chips pulak. Adun lagi sampai sebati.


7. Adunan memang akan lembik sikit. Ambil guna sudu dan letakkan pada baking tray. Jangan besar tau, nanti dia jadi kembang dan tak cantik macam aku dan adik aku buat ni... Guna sudu kecil lebih sesuai...

8. Pastikan oven dah dipanaskan dalam 10 minit dengan suhu170 c tau sebelum masukkan biskut. Bakar lebiih kurang selama 20 minit.

Sekali dah bakar, hah kauuuu... nasib baik dia nipis dan rangup hihihi

sejukkan dulu, baru simpan dalam bekas.


Siap biskut pertama... feeling excited >__<

1 comment:

Cikgu Kaunseling Ma said...

salam...thanks for sharing, biskut ni anak2 saya pun suka makan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...