Thursday, May 5, 2011

menolong yang berhormat



Ditempat kerja, ada dua kategori tolong...

Tolong ikhlas
Bila kita membantu tanpa meminta sebarang balasan kesian tengok dia keje banyak atau dia tak pandai nak buat keje tu dengan cepat ke

Tolong ada makna
Bila kita membantu dengan harapan adalah balasan yang setimpal dan membawa kebaikan pada diri kita. kalau aku tolong, bos bagi skt tinggi sket tahun ni atau kalau aku tolong dia nanti dapat feedback baik dengan boss

Aku selalunya tolong ikhlas. Tapi, bila orang ambil kesempatan menggunakan aku untuk meningkatkan dirinya. Tapi bila aku dah tolong dan dia dah dapat kebaikan... dia langsung tak appreciate aku malah cakap kat belakang aku yang aku tak gemor. Dan... bila aku tak dapat tolong sebab aku tak reti nak tolong... dia marah macam nak makan aku hidup2...

Aku rasa... tak payahlah aku tolong lagi. Takut pertolongan aku bukan ada makna tapi jadi tak ikhlas plak...

Notakaki : rasa macam nak lepas geram... maaf yea sebab terkena tempias (",)

6 comments:

Kakzakie said...

Hidup dikelilingi manusia kenalah tahan kerenah yg beragam. Sabarlah saja. Kita lihat org, org pula lihat kita.....

Nora said...

@kakzakie, kalau tak appreciate pun saya tak kisah... tapi sekarang ni rasa macam lepaskan buaya tersepit plak... saya yang tak beringat rasa sakit :(

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

adatla manusia..sabar ye..niat sj kamu bantu dia kerana Allah..

blog kan tpt kita meluah perasaan jd x salah nk lepas geram sesekali asalkan jgn maki hamun sudah

aNiS tHe BumbleBee said...

pernah jugak jumpa org2 cenggitu.kali pertama,xpe..kali kedua mintak tolong,buat dekk je lah.malas nau nk layan.nnti kita marah2,kita jadi xikhlas pulak.

Nora said...

@betty, ayat saya takda makin hamun kannn :P

@Anis, tu kejadian kat m'sia ke kat sri lankan :)

nabilah_2908 said...

betul la tu..lepas ni jgn tolong dia lagi....langsung tak tau nk menghargai... ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...