Thursday, June 9, 2011

Try buat kueh : Cheesecake

Ok, aku buat cheesecake tapi tak bake dalam pan tapi masuk dalam cup. Sebab nak senang makan, tak payah nak keluarkan dari bekas. Bila sejuk boleh terus makan.

Ini bukan kali pertama aku buat cheesecake, tapi sebelum ni aku biasanya buat jenis yang pukul putih telur sampai kembang tu. Yang Japanese style cheesecake. Sedap gak tapi mudah pecah. Kali ni aku pakai resepi simple.

Resepi ni amik dari Myresepi oleh baiduri

Simple Cheesecake

Bahan-bahan ( 18 cm )
• 250g cream cheese
• 200cc/ml fresh cream/plain yogurt
• 2 sudu besar jus lemon
• 3 sudu besar tepung gandum
• 2 biji telur
• 90g gula

Bahan bahan untuk kerak/crust:
• 1 cawan Biskut tiger/biskut marie diblend kasar sebanyak ( aku guna <> 12 pasang biskut Oreo tanpa cream)
• 3cb mentega dimasak cair.

Kedua-dua bahan ni dicampur dan ditekan pada dasar loyang (aku tekan pada dasar cup) dan simpan dalam peti ais terlebih dahulu.

Cara-cara untuk buat kek pula...
1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
3. Masukkan ke dalam loyang yang telah diisi dengan kerak dan bakar selama 40-45 minit didalam bekas 1 lagi berisi air. (aku masuk dalam bekas cup yang telah diisi kerak tadi)

Aku dapat lebihkurang 10 cup saiz M.

4. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
5. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.


Aku letak topping strawberry filling atasnya. Hmmmmm... sukalah sebab kurang sensitif to crack dan rasanya agak light mungkin sebab guna fresh cream. Might use this resepi again, cme aku akan tambah sket lagi biskut dia supaya tebal sket. Cubalah ekk...

4 comments:

Nieza said...

sedapnya Cheese cake tu...lama dah tak buat..:)

Nora said...

@Nieza, saya suka buat tapi makan kena tahan sket sebab diet :P

g0m0k9enDek said...

NAK TRYYY!!!!

Nora said...

@gomok9endek, kalau bakar just 30 minit pun dah ok kalau pakai cup macam saya... trylah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...