Friday, December 24, 2010

Berat tak blog aku?

Biasa dengar blogger lain cerita pasal blog berat. Rupa-rupanya, ia bermaksud bila kita bukak blog atau website tu, berapa lama kita kena tunggu untuk keseluruhan laman web tersebut di paparkan .

Kelajuan paparan laman web ni sebenarnya bergantung pada jenis sambungan atau rangkaian internet yang pengguna gunakan. Ia mungkin mengambil masa beberapa saat kalau pengguna gunakan line broadband tapi menjadi 2@3 minit kalau pengguna gunakan line 56k dialup modem.

Banyak perkara rupanya boleh memperlahankan loading time untuk laman web kite ni, macam size gambar yang besar, widget yang banyak, resolusi laman web yang besar, macam2 lagilah.

Macam blog aku ni, bila aku gunakan website ni punye speed tool , tempoh masa bagi pengguna yang pakai dialpun modem sekadar 56K sekalipun hanya mengambil masa 1.46 minit. Skang ni yang pakai dialup 56K pun tak ramai dah.

So, kira oklah tu kannnn...
Kalau korang nak check, ada macam2 speed tool available macam

2 comments:

Lina said...

salam kenal, info yg menarik...dah jd follower tau

nora said...

tq2. Nanti kite singggah blog awak ekk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...