Sunday, January 2, 2011

Try masak guna Breadmaker : Donut

Baru-baru dapat breadmaker, mestilah aku tengah semangat untuk mencubanya kan... Dah macam bebudak dapat mainan baru plak :)

First try, aku guna setting BreadDough. Dia uli dan tunggu dough tu naik selama 1 jam setengah.
Exactly macam resepi yang aku dapat dari SiRaSaIn HottzzZ Kitchen.

Hasilnya sangat lembut dan memuaskan. Cmer agak manis sket sebab aku gaul dengan icing sugar. Sila abaikan gambar latarbelakang tu ekk... :P

Kali kedua aku buat guna resepi yang sama, tapi aku pakai setting dough jek. Satu cycle amik masa 14 minit. aku ulang 2 kali. Bila siap aku biarkan dalam breadmaker tu dan tunggu dia naik 2 kali ganda (ambil masa dalam 1/2 jam gaklah... lebih sket kot). Pastu teruskan dengan uli, terap dan tunggu sampai dia naik sket, then goreng.

Hasilnya... sama tapi kurang lembut kalau dibandingkan dengan cara pertama.

Reason dia tak lembut ialah, setting breaddough akan repeat proses uli dan rise sebanyak 2 kali manakala dough hanya uli sahaja. Walaupun aku buat 2 cycle uli, tapi aku dah terkurang satu kali proses rise. Hmmm....dah paham dah... len kali aku akan guna setting Breaddough.

Itu sahaja tutorial kali ni ekk... jumpa lagi di lain masa :)

4 comments:

Botak said...

ok., sekarang Botak terasa agak lapar..
bak sikit kueh tu..
hahahahaha... :))

ENTRI TERKINI:
PUTAR BELIT : GLADIATOR (2000)
2011, DUNIA SAMBUT TAHUN BARU!

saya_arief said...

sedaapp..
:D

Nora said...

alhamdulillah, 2 kali buat... licin :) Thanks singgah sini

Farra said...

Bagus tips ni
Tqqq
Wiken ni lak i dpt la my empress bm ni jugak, can't wait!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...