Tuesday, January 11, 2011

Try masak guna breadmaker | roti lagi

Ini bukan kali kedua aku masak roti, tapi dah kali keempat. Sebab, kali kedua dan ketiga failed :(

Tak pasti mana silapnya. Aku guna exactly resepi yang sama masa buat kali pertama tu. Resepi dari breadmaker yang aku beli tulah.

Ni resepinya : **Sila masukkan ke dalam breadmaker ikut aturan atas ke bawah

190 air
160 susu cair ** aku tak masuk susu cair pun... guna air jek
560 g tepung roti ** aku guna tepung gandum biasa jek
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar butter
8 sudu besar gula
1 1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil yis

Oleh kerana kali ke 2 dan 3 tak jadi - roti adalah tidak naik dan keras :P maka kali keempat ni aku beli tepung roti dan bread softener.

Follow similar step, tapi tambahkan satu sudu kecil bread softener ** aku masukkan lepas masuk susu tepung. Masa masukkan gula, sila letak di sebelah kiri, manakala garam dan yis letak sebelah kanan. Kali ni, aku tambahkan yis jadi 2 sudu kecil.

Alhamdulillah, kali ni percubaan aku berjaya. Betullah kata mak aku yang yis tu tak cukup... sebab tu roti tak cukup naik.

Inilah hasilnya :)




Rasa macam nak nangis bila dapat roti yang lembut walaupun dah sejuk. Aku letak pewarna kuning telur sket sebab tu nampak warna dia kekuningan. Lepas ni nak cuba lagi, kalau guna tepung gandum biasa jek, jadi tak.... hmmmm ...

mari makan roti cecah kopi :P

12 comments:

esh said...

kelakar la awak ni. nak nangis pulak, terharu la tu. bak meh sini sikit! cecah kopi ke teh ke, panas2 minum petang mmg best. haih, macam2 boleh lawan makan dgn roti nii......cecah sup ayam paling best!

Noorma Ismail said...

salam..masalah roti tak naik selalunya berkaitan dengan yis, kalo tak cukup dia naik sikit jer, tp kalo yis mati, adunan tak akan naik langsung...jadi untuk lebih selamat, aktifkan dahulu yis tu. Caranya campurkan yis ke dalam air suam yang ditambah sedikit gula. Selepas 10-15 minit, larutan akan berbuih, maka yis tu hidup dan bolehlah dimasukkan ke dalam adunan roti/breadmaker.

kakpah said...

salam. anak kakpah suka mencuba resepi baru tetapi masalahnya suka juga memandai2 tak ikut resepi. Bila tak menjadi, mulalah bersungut. hehe..moral of the story, kalau resepi tu kata taruk susu, guna la susu. kalau suruh guna tepung roti, guna tepung roti hahaha...

bila buat roti, nak bagi roti cantik, kena pakai tepung roti.

Nora said...

@lya... masa tak jadi pun nak nangis... bila jadik lagi rasa nak nangis :)

@noorma ... saya nik baru try2 belajar masak ... banyak lagi kena belajar... len kali saya try method awak tu ekk...

@kakpah ... a'ah ... mak nora pun selalu bising sebab nora suka2 hati tukar resepi...tapi bile baru2 belajar ni memang kena eksperimen sket... belajar dari kesilapan... bile mak bising... nora sengih jeklah hehe...

Norasikin said...

Sebenarnya yis tak boleh rapat dengan garam tapi yg buat saya tak faham, kenapa arahan pada breadmaker suruh letak garam pada yis? Suatu hari nanti saya akan keluarkan juga ebook resepi roti cara komersial sama seperti ebook-ebook saya yang lain.

Norhafiza said...

waaaah..cantiknye roti dia...nnt leh kita kongsi2 resepi ya..thx 4 da info ni hehe..

Nora said...

@sikin, saya lagilah tak paham pasal garam dgn yis ni :)

@no, sama2 kita try ekk...

Kazaztan Team said...

salam,

sdg mencari sbb kenapa roti keras...sekali tu terjumpe blog nie...jadi blh aje la ganti tepung roti dgn tepung gandum..saya syak roti keras adalah sbb tepung...betui ke..

Nora said...

saya rasa ada 2 sebab samada tepung lebih atau yis tu tak hidup... tapi kalau awak guna resepi sedia ada... takkanlah terlebih tepung plak kannn...

Nannyy NanO said...

Ni lar yang buat saya teruja nak beli breadmaker ni..bestnye lar kan...tu sampe nak nangis gayenye..heheh

Nora said...

@Nanny, pakai breadmaker... tak lenguh menguli... tu jek lebihnya. Tapi... resepi dia lain sketlah berbanding uli tangan... sebab sukatan air dan tepung kena tepat, tak boleh main agak2

Nadia Aley said...

memang kene ikut resepi tu betul2.. kalo kene bubuh susu.. guna susu.. sbb dlm susu akan buat roti lebih gebu selain yis menaikkan doh roti...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...