Saturday, January 8, 2011

Try masak pakai breadmaker | Pizza

Hari ni aku try masak Pizza pakai Breadmaker yang baru beli ari tu pulak. Guna resepi dari wanitaniaga.com. Cuma aku buat 2 adunan dan tambah satu sudu kecil bread softener.

Gambar b4


Gambar after


Oleh kerana aku guna breadmaker, aku just masukkan semua bahan ikut urutan berikut :
1. air
2. tepung
3. susu
4. bread softener
5. gula ( letak sebelah kiri)
6. garam ( letak sebelah kanan)
7. yis ( letaj sebelah kanan)

Lepas tu tekan butang on, pilih setting nombor 7 (bread dough). Setting ni akan jalan selama 1 jam 1/2. Masa awal tu dia akan uli sampai tepung bersatu jadi 1 bulat, masukkan butter. Pas tu biar sampai siap. Dan teruskan proses ikut resepi ekk...

Rating ... roti sangat lembut (mungkin sebab tambah bread softener) Alif kata, sedap... tapi macam kurang sikit :P

2 loyang ... selesai. Dia sorang makan 3 potong :)

8 comments:

Norasikin Basri said...

Tunjuk la sekali gambar breadmaker tu. Kat mana beli mesin tu? Berapa RM? Berapa banyak doh boleh uli? Jenama apa? Sori la banyak tanya pulak. Saya sedang cari mixer yang boleh uli doh 2 kg yang kuat dan tahan lama. Tak jumpa2 lg

Nora said...

ikin, saya pakai breadmaker beli kat cosway. Boleh uli sehingga 3 pound < rasanya lebih kurang 1.3 kg jek)... Saya dapat beli dgn harga RM269 dengan 5 redemption point. Boleh tengok citer saya kat sini

good_boy said...

wahhh...macam sedap je..
leh try buat ni..haha

Norhafiza said...

waaaaaa...nampak sedap! nanti No nak try wat..No tak try lagi pizza nih...bagus2 nora..syabas!..

Nora said...

@good_boy - memang sedap tapi taklah macam pizza hut :)

@no, trylah... mesti anak2 suka...cmer make sure tekan nipis kat loyang sebab nanti dia akan naik, jadik tebal plak :)

Nannyy NanO said...

Saya biasa buat pizza bila anak teruna saya request. Stakat ni menjadi, uli pakai tangan aje, guna gandum je. Huhuu..yang penting sukatan yis dan cara uli.
Tapi memang teruja sgt nak breadmaker sbb macam2 boleh buat kan?

Nora said...

@Nannyy, rajin tul ekk... saya ni kurrreng sket nak menguli bagai ni... sebab tu beli Breadmaker heheheh:)

Immanuel Kabuhung said...

Halo Pecinta Masakan! Gabung yuk!! di myTasteIndonesia.com!!!

Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami. Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda

Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
info@mytasteindonesia.com

Terima kasih,
Salam myTaste Indonesia,
Immanuel Kabuhung

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...