Thursday, April 14, 2011

sikap anak remaja sekarang...

Aku bukan seorang pengajar yang garang...
Aku percaya bahwa pelajarku telah dewasa...
Mereka sepatutnya tahu tanggungjawab sebagai pelajar...
Tak payahlah aku marah...
Tak payahlah aku herdik...

Tapi...
kalau kelas tak datang...
kalau telefon tak angkat...
kalau tanya member... diorang tak tau...
Boleh tak aku marah?
kalau aku bar diorang dari amik final exam... tau plak diorang marah....

tolonglah jangan ambil kesempatan diatas sikap aku yang sedemikian...
yang rugi bukannya aku...
haihhh.... letih betul rasanya memikirkan sikap dorang niiii....
Hmmmm.... anak2 remaja sekarang...

8 comments:

Yasminhamid said...

bila dah besar.. diri sendiri yang malas ke sekolah.. macam saya ni pulak ngajar sekolah rendah. bila tanya... jawabnya " mak kata tak yah pi sekolah hari ni".. sapa yg harus kita salahkan?

Min Aina Ila Aina said...

Banyk bersabar ye orang muda memang gitu, saya suka baca blog Prof MKI, mana tau kot dapat apa-apa tips.

mamaijat said...

...sabau ajelah..
bak kata...sendiri mau ingatlah anak2 sekelian...

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

budak dah besar memang gitulah..cuba cari pendekatan lain utk nasihatkan diaorang macam panggil personal ke

Norhafiza said...

mmg banyak dugaan klo nak didik anak remaja ni..silap gaya dipijaknya kita huhu..kwn No selalu luah hal pelajarnya..yg kurang ajar pun ada...kena kuat mental klo nak didik mereka sebenarnya, sbb ada kes guru keguguran pun ada huhu..

Nora said...

@Yasmin,kadang2 mak diorang cakap lain, diorang cakap lain...

@Maia, memang terpaksa banyak sabar... nanti saya tengok blog prof tu ekk

@mamaijat, budak2 ni tau... cuma diorang buat dek je

@betty, nak panggil personal... tp call pun diorang tanak angkat... camnerrr

@No, memang kena tahan sangat... kalau ikutkan hati... memang rasa macam nak meletup... tapi InsyaAllah... saya masih sabar :)

Anonymous said...

Masa budak2 boleh juga disuruh .. Tp bila da meningkat remaja bila tgor cket cepat melenting.. Ada sahaja jawapan dia... Harap2 bila da dewasa dorang dpt fikir mana yg baik dan mana yg buruk.. Insyaallah

Nora said...

banyak juga yang boleh diharap... cume 1@2 jek yang buat perangai... tapi kadang2 bila time kita down...terasa plak hati ni :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...