Sunday, April 17, 2011

Try masak kuih : cupcake chocolate chip simple

Hujung minggu pertama yang aku ada masa untuk diri sendiri...
Almaklumlah... semester dah habis. Tinggal nak exam jek...
So malam tadi aku pun buat cupcake simple... buat anak2 makan...
Lagipun abah diorang balik... adalah nak munch2 masa sembang2 tu...

Ni sebelum bakar...


Ni dah siap bakar...


Makan masa panas2 memang sedap... Resepi ni sebenarnya amik kat myresepi... tapi untuk cheese cupcake. Aku tak masukkan cheese. Ni resepi dia yang aku dah ubahsuai ikut tekak aku dan anak2...

Caranya...

Bahan A.
200g tepung serbaguna
2 sudu kecil baking powder
(Campur 2 bahan ni dan ayak...)

Bahan B
150g butter
75g gula (ikut resepi asal, 150g tapi aku tak suka manisss )

Bahan C
2 biji telur gred A (dikocak)
100g Coklat chip
Coklat urai untuk hiasan

Panaskan oven dengan suhu 180C. Sementara tu, pukul Bahan B sampai kembang ( color berubah jadi putih), lepas tu masukkan telur sedikit demi sedikit dan pukul lagi. Bila dah sebati, masukkan bahan A sedikit demi sedikit sambil adunan dikacau menggunakan spatula atau senduk secara kaup balik. Lepas tu masukkan coklat chip dan kacau lagi...Masukkan dalam bekas cup dengan kadar 2/3 daripada cup. Taburkan coklat urai untuk hiasan. Bakar selama lebih kurang 30 minit.

Siappp.... simpan semalaman ia akan lebih lembab.
Aku isi 1/2 cup jek. Sesuai untuk jari anak2 yang kecil :)
Aku suka makan panas2... walaupun mudah pecah... tapi sedap :)
Cubalah... boleh dapat dalam 7 ke 8 biji kalau pakai cup yang sederhana besar :)

2 comments:

Fitri Senin said...

kalo nk gebu cmno..??

Nora said...

isi penuhkan cup tu.. nanti dia naik penuh cup tu... nampaklah gebu :) akak isi separuh jek...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...