Wednesday, March 16, 2011

Apa makna camwhoring?

korang biasa tak tengok blog tulis perkataan ni

camwhoring
cam whore
cam whoring

kadang2 diorang relate that with photo gedik :)

Tak biasa? ker aku jek yang perasannn
Takpalah... cmer aku nak bagi definisi dia ekk

Dari wikipedia :

Definisi 1 : Camwhore is an individual who performs sexual services on the Internet with webcam software in exchange for money, goods, or attention, usually by a fixed per minute fee or by encouraging viewers to purchase items on their wish lists or add to their online accounts.[2] While the label is usually considered derogatory and insulting,[3] it is also sometimes self-applied, occasionally in a self-deprecating manner.

Definisi 2 : Camwhore is also used to refer to individuals who post pictures or videos of themselves on the Internet to gain attention.


Walaupun definisi kedua semakin digunapakai, tapi macam tak berapa sesssuaaiiiilahhh. Sebab Cam whore tu adalah gabungan perkataan Camera dan Whore.

Tau tak apa makna whore?

Dari http://www.thefreedictionary.com/whoring

whore
n.
1. A prostitute.
2. A person considered sexually promiscuous.
3. A person considered as having compromised principles for personal gain.

intr.v. whored, whor·ing, whores
1. To associate or have sexual relations with prostitutes or a prostitute.
2. To accept payment in exchange for sexual relations.
3. To compromise one's principles for personal gain.


Mungkin kita kena fikir balik kot bila nak guna sebarang perkataan yang menjadi trend dalam dunia cyber ni. Tak semestinya orang guna, kita nak guna gak. Kita ada adat, ada budaya, ada agama... mungkin tak sama dengan bangsa, adat dan budaya orang lain.

Fikir-fikirkanlah ekkk... Salammmm...

12 comments:

Nisa' Pasir Gudang said...

ha ah...kadang2 suke2 je sebut. tp tak tau ape dia. senang cakap cam p#lac*r juga la kann...
hati2 bila berbicara. Good info ni

Kite tag awak join contest..jom
http://nisa-pasirgudang.blogspot.com/2011/03/first-time-join-ga.html

mama maman said...

gud info... thanks...

mama yana nih smpikan Wordless Wednesday pun tak faham....

Norhafiza said...

thx atas info ni..ye la kan..kdang2 main sebut je tp makna litang pukang..kita faham lain org lagi faham lain huhu...

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

x perasan plak perkataan nih..tp very gud infolah..thanx for sharing this..jd pasni takdalah sesuka hati nk guna istilah kan..

Nora said...

@Nisa, nanti kita jawab tag tu ekk
@Mama, wordless wednesday tu maknanya baik :)
#No, tulah... takut orang salah faham
@Rina, blog mak2 takdalah guna word ni... yang adik2 tu macam dah start sket2... kena tegur sebelum berleluasa :)

Aizat Aslam said...

mmg biase tok org yg gedik2 je..menyampah ak..haha

Nora said...

@Aizat, gedik2 tu akak tak berapa kisah... terpulang pada masing2, cume penggunaan ayat tu kena hati2 sikit... takut orang salah faham :)

g0m0k9enDek said...

betul tu... jangan main hentam ikut je trend kan..

Nora said...

@gomok9endek, masih ada lagi yang guna terma ni... hmmm diaorang tak realize makna dia kot

cik zaza said...

dah lama nak buat entri pasal camwhore yang orang dok gunapakai ni. hehe..

good info, thanks

Nora said...

@cik zaza, buatlah entry tu... boleh panjang2kan ilmu ni ... nak copy pun akak tak kisah :)

Подтверждаю said...

as salam..

▂ ▃ ▅ ▆ 100%
─▀██▀───▀██▀─▀██──██─▀██▀▀ ▀─
──██─────██───██▄█▀───██▄█───
──██─────██───██▀█▄───██▀█───
─▄██▄▄█─▄██▄─▄██──██─▄██▄▄ ▄


betul.menggunakan kata apa yang orang lain guna.sangat merbahaya.

adakah buta?? jangan!!! :

Blogger Ter-buta Dari Nama Pena Sendiri

Berubat Dengan Minyak Wangi Ka'abah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...